Annia Mari
per en 30 D'octubre 2015
1,185 Vistes

RECONEIXEMENT DE GLÚCIDS

 

Objectiu

  • Reconèixer alguns glúcids pel seu caràcter reductor

 

Material

  • Gradeta amb 2 tubs d'assaig (seran per la solució de glucosa i la de midó)

  • Rotuladors per escriure sobre vidre

  • 1 pinces de fusta

  • Bec de Bunsen + encenedor

  • Reactiu de Fehling A i B (solució conjunta)

  • Pipetes (una pel reactiu Fehling A i un altra pel Fehling B i una tercera per a la solució final de Fehling)

  • Solució de glucosa: serà conjunta per a tota la classe. Apuntau les quantitats de solut i dissolvent utilitzades.

  • Solució de midó: : serà conjunta per a tota la classe. Apuntau les quantitats de solut i dissolvent utilitzades.

 

Fonament químic de les proves

Reactiu de Fehling:

Una de les propietats més destacades dels monosacàrids és el seu poder reductor que es deu al grup carbonil (aldehid o cetona: C=O) de la seva molècula.

En aquesta pràctica utilitzarem el reactiu de Fehling. Aquest reactiu es tindrà que preparar abans de realitzar la pràctica ja que consta de dos solucions separades que es mesclen en el moment d'utilitzar-les.

La solució de Fehling A (blava) és de sulfat cúpric alcalí i la solució de Fehling B (incolora) és de tartrat sòdic-potàssic. En mesclar les dues solucions, es forma hidròxid cúpric de color blau intens.

 

Què passa químicament en la reacció de la glucosa i el midó amb el reactiu de Fehling?

La glucosa és un glúcid monosacàrid i reacciona amb la prova de Fehling. El grup carbonil de la glucosa (-COH) s’oxidarà passant a àcid carboxílic (-COOH). El procés s’evidenciarà per un canvi de coloració on el color blau del reactiu de Fehling formarà un precipitat groc (òxid cuprós hidratat) i després passarà a ser de color vermell teula (òxid cuprós anhidre) en continuar l'ebullició.

El midí és un glúcid polisacàrid i no reacciona amb la prova de Fehling (si amb la prova del Lugol que vam fer fa uns dies). Així doncs, el midó no s’oxida pel Fehling i per tant no observarem canvi de color de blau a vermell en la reacció química.

 

Procediment

  1. Per a tota la classe, en dos vasos de precipitats prepararem les dissolucions problema: una dissolució amb glucosa i una amb midó. Anota les quantitats d’aigua, midó i glucosa de cada dissolució.

  2. Amb els rotuladors marcarem els tubs d’assaig amb números 1 (solució de midó) i 2 (solució de glucosa)

  3. En el tub d’assaig número 1 afegeix 3 ml de la solució de midó i en el tub 2 afegeix 3 ml de la solució de glucosa.

  4. A continuació afegeix a cada tub 2 ml. de la solució de Fehling.

  5. Escalfa cada tub d’assaig fins l’ebullició. Alerta! Segueix les recomanacions de seguretat que t’ha explicat la teua professora. Controla l’ebullició del contingut del tub d’assaig perquè no surti i utiliza les ulleres protectores.

  6. Observa i anota els resultats.

 

 

 

Resultats

  1. Omple la taula amb els resultats de les proves (positiu o negatiu).

 

 

 

FEHLING (+/-)

TUB ASSAIG 1

MIDÓ

-

TUB ASSAIG 2

GLUCOSA

+

 

  1. Justifica els resultats obtinguts en la prova de Fehling.

  • Al encalentir el tub d'assaig 1, el qual contenia Midó, vam poder observar que aquest no canviava de color ni ocorria cap reacció, ja que el midó no es pot oxidar. Aquesta dissolució era de 300 ml H2O amb 9.4g de midó.

  • Al encalentir el rub d'assaig 2, el qual contenia Glucosa, vam poder observar que poc a poc la Glucosa começava a oxidar-se, tornant-se la dissolució d'un blau marí, a un vermell metàl·lic molt polit. Aquesta dissolució contenia 300 ml d'H2O amb 9.16g de glucosa.

 

  1. Observa la taula següents quins productes trobes que podríem donar positiu amb la prova de Fehling. Explica perquè.

Els aliments que donarien positiu son aquestos ja que contenen sucre:

-Coca-cola zero: cont´r edulcorants químics i no glucosa

-Sacarina: és un edulcorant químic que no conté glucosa

-Patata: malgrat que conté glucosa, aquesta es troba en forma de midó i, com ja s'ha comprovat en la pràctica, el midó no reacciona amb el reactiu de Fehling.

-Coca-cola: és dolça perquè conté glucosa que si reaccionarà amb Fehling.

 

 

ALIMENT

FEHLING

Coca-Cola zero

-

Sacarina

-

Patata amb aigua

-

Coca-Cola

+

Publicat a: Cultura
Sigues el primer a qui li agrada això.